Duurzaam op vakantie – kan dat?
Ben je net zo lekker bezig; je scheidt netjes je papier en plastic, hebt wekelijks een vleesvrije dag ingelast en neemt braaf je Dopper mee als je erop uit gaat. Maar dan ga je op vakantie naar een ander land, waar ze verre van met duurzaamheid bezig zijn. How to roll? Lees hier hoe je duurzaam op vakantie gaat.
1. Neem je eigen tasje mee
In november 2014 stemde het Europees parlement in met een voorstel om het aantal plastic tasjes in Europa de komende 5 jaar met 80% te verminderen. Hoe ze dat doen (belasting, heffing of een verbod was vrij te bepalen). Dit om het zwerfafval te verminderen en zo dierenleed, de plastic soep in de oceanen en opruimkosten te beperken. Puik plan, helaas wordt deze wetgeving niet altijd nageleefd, laat staan buiten Europa. Neem gedurende je vakantie gewoon lekker je eigen tasje mee bij het boodschappen doen en vertel dat je liever geen plastic tas gebruikt in verband met het milieu.
2. De Waterfles.
Oh boy, niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen zie je het plastic waterflesje nog veel terugkomen. Ook één van de voorwerpen die met grote mate wordt teruggevonden, drijvend op de oceaan. Cheers! Scoor een Dopper of andere herbruikbare waterfles en neem deze mee als je op pad gaat. Bijvoorbeeld in het vliegtuig (na de douane kun je je flesje gewoon weer bijvullen), als je in de stad gaat wandelen, naar het strand gaat. Kun je het water niet drinken in het land? Koop dan een XL waterfles waarmee je je eigen flesje bij kan vullen. Scheelt toch weer.
3. Vraag naar de vegetarische opties!
Zeker in Europese landen als Griekenland en Spanje is men gewend vlees te eten, niet voor niets dat er in Amsterdam zoveel Argentijnse Steakhouses te vinden zijn. Vraag het personeel naar de vegetarische of veganistische opties op de kaart. Ook bij een ‘steakhouse’? Ja, dit kan awkward zijn, maar stel je bent met iemand die graag vlees eet, dan is het wel zo ongezellig als jij er vervolgens niet kan eten. True story by the way. Je plant in ieder geval een zaadje, waardoor er misschien volgende keer wat plantaardigs voor je klaar staat 😉
4. Go local!
Iedere euro die je uitgeeft is een stem, ook in het buitenland. Steun de lokale bevolking, door te investeren in hun economie. Hoe?
Tips om de lokale economie te supporten.
- Food: Sla de steak, friet en pasta over en geniet van de lokale specialiteiten. Wist je dat je in Bali al flink moet zoeken als je nasi wilt eten? De opkomst van hipster cafés heeft de Indonesische keuken praktisch de strop omgedaan. Niet oké.
- Shoppen? Duik niet de Zara of H&M in, maar kies iets bijzonders bij een van de kleine boetiekjes. Wordt iedereen een blijer mens van.
- Activiteiten. Ofcourse, je kunt mee in de grote GoGo-tour bus, om je rond te laten tuffen langs alle hotspots. Check! Maar je jezelf ook een beetje gaande houden door een fiets te huren, of een fietstour te boeken, waarbij je meer komt te weten over de bestemming.
5. Plant een zaadje
Letterlijk of niet, maar laat iets van jezelf achter waar de wereld een stukje beter van wordt. Misschien heb je kennis op het gebied van duurzaamheid wat je kunt delen. Of stel vragen, waardoor mensen na gaan denken. Of je plant dus letterlijk een zaadje, het mag allemaal!
6. Pak de trein, elektrische step, huur ‘n fiets of pak de benenwagen!
Er zijn meerdere manieren om je op reis te bewegen. Zo pak je misschien het vliegtuig, transferbus naar je hotel of huur je een auto voor de rest van de reis. Maar denk ook eens na over andere manieren om je te verplaatsen. Heb je iedere dag een auto nodig? Kun je ook met de trein naar je bestemming (wist je TUI tegenwoordig ook treinreizen aanbiedt? Ook op de bestemming zelf zie je steeds huurfietsen, elektrische fietsen of scooters. En zo niet, dan is de benenwagen ook geen gek idee – hou je jezelf ook nog een beetje fit in de tussentijd.
Heb jij nog tips voor een beetje duurzaamheid op vakantie? Could be anything…. Laat een reactie hieronder achter!