cyclus hormonen

De seizoenen van je cyclus, zo beweeg je mee met je hormonen

Leestijd: 5 minuten

You can’t control the waves but you can’t learn to surf. Lekker cliché, maar zo werkt het nou eenmaal wel. Je hormonen heb je nou eenmaal niet in de hand, maar wel zo fijn als je deze leert te begrijpen. Zo zijn er aardig wat vrouwen in Nederland, maar ook wereldwijd die met serieuze klachten te maken hebben, zoals depressiviteit. Het begrijpen van je hormonen kan je op een bepaalde manier dan ook rust geven. Zo schijn je je cyclus in te kunnen delen in seizoenen en kun je er zo op inspelen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel!

De seizoenen van je cyclus

Wist je dat je maandelijkse cyclus bestaat uit vier verschillende fasen? Sommigen zeggen dat deze overeen komen met de seizoenen lente, zomer, herfst en winter. In elke fase van je cyclus worden namelijk andere hormonen afgegeven, waardoor je je iedere keer weer anders kan voelen. Door je er simpelweg bewust van te zijn waardoor je je voelt zoals je je voelt, kun je er beter mee omgaan. Meebewegen dus. En dat betekent niet alleen wegduiken op de bank als je je in je sombere fase begeeft. Maar ook keihard floreren in een fase waarin je hormonen weer in een uplift zitten.

Weten hoe dat zit met die seizoenen? Lees maar mee.

Winter, menstruatieperiode (3-7 dagen)

Je cyclus begint op de eerste dag van de winter. Je bent ongesteld en dit betekent een hormonale rustfase, je hormonen hebben simpelweg even niks anders te doen en alles staat in het teken van loslaten. Letterlijk en figuurlijk: letting go. Je bent erg op jezelf gericht en minder op de wereld om je heen. Je voelt je moe, rusteloos en chagrijnig. Daarnaast ben je erg gevoelig voor prikkels om je heen, wat z’mn voors en tegens heeft. Zo kun je minder hebben, maar ook bijvoorbeeld extra genieten van een knuffel, muziek of lekker eten.

Do’s:

  • Telefoon op stil of uit. Vermijd social platforms als Instagram, je bent al onrustig genoeg.
  • Thuiswerken? Plan zo min mogelijk meetings in
  • Probeer eens een geleide meditatie, gericht op rust, gronding of innerlijke kracht
  • Kook een lekkere, gezonde maaltijd voor jezelf, met veel explosieve smaken. Of laat ‘m bezorgen.
  • Bedenk waar jij blij van wordt. En doe dat.

Don’ts:

  • Vermijd sociale afspraken
  • Plan geen belangrijke meetings in, zoals evaluatiegesprekken of presentaties, waar je jezelf helemaal moet geven
  • Toegeven aan de sugar cravings en makkelijke, vette hap. Je wilt al je energie sparen en bij je houden.

Lente, de folliculaire fase (3-7 dagen na je menstruatie)

Whoopwhoop, de boel begint weer voorzichtig op te bloeien. Je hormoonlevels zijn alsnog vrij laag, maar er wordt wel een ander hormoon afgegeven, namelijk het Follikel Stimulerend Hormoon, welke een seintje afgeeft dat er nieuwe eitjes kunnen worden aangemaakt. Je baarmoederslijmvlies wordt dikker voor het eventueel nestelen van een eitje. De lente staat voor vernieuwing, groei en ontwikkeling. Je voelt je energiek, bent nieuwsgierig, sociaal, open en zelfverzekerd. Beetje zoals wanneer je met Rokjesdag de straat op gaat.

Het is de ideale fase om jezelf te ontwikkelen, te gaan ondernemen of een creatieve brainstormsessie te houden. Je gedachten zijn helder en je emoties stabiel. You go girl!

Do’s

  • Ga erop uit! Maak plezier, doe sociaal.
  • Dit is het moment om een creatieve brainstormsessie te organiseren op werk
  • Lekker sporten, een bootcampklas, zware yogales of een potje kickboksen. Het mag best wat intensiever.
  • Vers en lichte voeding, dat is waar je lichaam om vraagt. Smoothies, salades, verse curry’s bijvoorbeeld.
  • Kies voor een meditatie gericht op innerlijke kracht.

Don’ts

  • Te hard gaan. Vind de juiste balans tussen energie geven en energie krijgen. Een sociale afspraak met vrienden volgt zich op door een rustig avondje/dagje met iets voor jezelf bijvoorbeeld.

Zomer, de ovulatiefase (3-4 dagen)

Je bent aan het floreren! Het hormoon oestrogeen giert door je lijf en bereikt z’n piek. Jouw lichaam is klaar om bevrucht te worden en nieuw leven te creëren. Ook al was je dit niet van plan, mag je toch profiteren van deze hormoonstoot. Je voelt je namelijk zelfverzekerd, hebt veel positieve energie en een hoog libido. Ook interessant: je verbale IQ is op z’n hoogst, je bent gevat en komt communicatief ontzettend goed over. Ideaal voor een functioneringsgesprek of tijdens een date bijvoorbeeld. Ieder levensvlak zit in z’n vruchtbare fase, profiteer daarvan. Rond de oestrogeenpiek neemt het testosteron toe en daarna weer af, dit is je ovulatie. Sommige vrouwen voelen dit, als een pijnscheut. Het betekent dat er een rijpe eicel vrijkomt en bevrucht kan worden.

Do’s

  • Ga er lekker op uit, geef een feestje. Je zult shinen.
  • Vraag nú om die salaris verhoging!
  • Ga naar de kapper, ga shoppen, de keuzes die je nu maakt zijn juist.
  • Have sex! Juist nu kun je er extra van genieten. Wel veilig, gezien je dus opper vruchtbaar bent…

Don’ts

  • Eet minder koolhydraten, they slow you down.
  • Geen voorbehoedsmiddel gebruiken als je geen kids wilt 🙂

Herfst, luteale fase (10-14 dagen)

Je kunt het letterlijk vergelijken met de herfst. Waar we soms nog een beetje nazomeren, genieten van de zon tussen de mooie bladeren, gaan we een steeds meer donkere periode in. De energie van de zomer neemt langzaam af en gaat richting de herfstbuien (en daarmee huilbuien). Je humeur is wisselend, PMS is everywhere. Van gevoelige borsten tot migraine, misselijkheid en acné, maar ook moodswings. Je kunt je chagrijnig voelen, droevig, onzeker, emotioneel.

PMMD

Voor sommige vrouwen zijn de PMS klachten in deze fase nét even een tandje erger. Dit wordt PMMD genoemd, waarbij het neerslachtige gevoel zelfs over kan slaan naar depressieve gevoelens en zelfmoordgedachten. Gelukkig is dit een probleem wat tegenwoordig steeds meer wordt erkend, maar voor veel vrouwen nog onbekend. Tussen de 3 en 10% van de vrouwen heeft hier last van. De hormonen beïnvloeden door middel van een spiraal kan hierbij een oplossing zijn.

Do’s

  • Mediteer, probeer de ‘Gouden Ei’ visualisatie, waarbij je een schild visualiseert waarop kritiek of energie van anderen worden afgekaatst.
  • Focussen op jezelf, wat zijn je dromen en doelen?
  • Opruimen, je gaat weer de tijd van het ‘loslaten’ in, dus haal alles wat je weg wilt doen alvast tevoorschijn.
  • Hou het makkelijk, lees een eenvoudig tijdschrift of kijk een leuke, relaxte film of serie.

Don’ts

  • Ingewikkelde projecten en taken op je nemen. Je concentratievermogen is niet optimaal.
  • Vermijd daarmee ook ingewikkelde documentaires, literaire studies of andere aandacht vereisende bezigheden
  • Nieuwe recepten uitproberen in de keuken, doe maar niet.
  • Sporten met hoge inspanning, beter een relaxt yogalesje of een flinke wandeling.

Door twee maanden je cyclus bij te houden en op te schrijven hoe je je voelt, kun je al veel meer begrijpen hoe jouw cyclus in elkaar steekt. En daar hoef je echt je agenda niet voor om te gooien, simpelweg in de avond de voetjes op de bank kan al voldoende zijn.

Naast het begrijpen van je hormooncyclus zijn er ook manieren om je hormonen in balans te houden. Dat doe je zo:

Tips om je hormonen in balans te houden

  1. Verlaag je stressniveau, een grote hoeveelheid cortisol kan je andere hormonen uit balans brengen. Regelmatig mediteren kan hierbij helpen.
  2. Vermijd hormoonverstorende stoffen. Denk hierbij aan ingrediënten in voeding of je verzorgingsproducten zoals parabenen.
  3. Slaap voldoende (en zorg voor een goede slaaphygiëne), dit draagt weer bij aan de afbraak van cortisol 🙂
  4. Voed jezelf met stoffen waar je hormonen blij van worden. Denk aan anti-oxidanten, vitamine D (hello sunshine!) en ijzer.
  5. Houd je bloedsuikerspiegel op pijl. Voorkom suikerpieken, hartkloppingen door cafeïne, te laat of te weinig eten. Rust en regelmaat.

Wil je meer weten over dit onderwerp of in gesprek met een hormooncoach? We tippen onder andere: Lavinia Frantzen, hormooncoach met eigen ervaring (PCOS). Ontdek haar verhaal hier.

Dit vind je misschien ook interessant: