Duurzaam en goedkoop boodschappen doen, 5 tips voor in de supermarkt
Met de prijsstijgingen in de supermarkten is boodschappen doen tegenwoordig een stuk duurder geworden. Waar duurzamere producten sowieso al duurder waren, kun je je afvragen of duurzaam en goedkoop boodschappen doen samen kan gaan. We zochten het voor je uit!
Tip 1. Efficiënt inkopen
Goedkoop en duurzaam boodschappen doen gaat enigszins hand in hand. Als jij bijvoorbeeld efficient je boodschappen inkoopt, waardoor je minder eten overhoudt en alles in koelkast gebruikt is dat goedkoper en duurzamer. Dat doe je door bijvoorbeeld:
- Open deur: alvast bedenken wat je wilt eten voor de hele week zodat je geen extra dingen meepakt tijdens het boodschappen doen
- Bedenk wat je wilt eten op basis van wat er nog in de koelkast of voorraadkast ligt
- Baseer je maaltijden op basis van lokale producten, deze zijn in het seizoen vaak goedkoper
Tip 2. Supermarkt route
Het ‘gevaar’ van winkelen in de supermarkt is het extra geld uitgeven op je route door de winkel. Tip: maak een boodschappenlijst voor de hele week met alle eetmomenten van de dag en zet alles op volgorde van de looproute van de winkel. Zo voorkom je dat je langs andere schappen komt en toch hier en daar iets extra’s meepikt.
Tip 3. Scoor je voordeel op nutriënten
Nutriënten? Ja, voedingsstoffen waar je langer op teert. Ook dat is duurzaam. Zoals granen en peulvruchten. Zo zijn bonen bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan vleesvervangers en vaak net of meer vullend. Ook fijn, ze zijn lang houdbaar (whoohoo koken vanuit de voorraadkast). Veel boontjes groeien overigens ook gewoon in Nederland, zoals peultjes en doperwten dus win win. Ditzelfde verhaal geldt overigens ook voor rijst, brood, pasta, maar ook snoep. Choose wisely.
Tip 4. Aanbieding? Koop in bulk en conserveer
Zo’n 9% van ons eten in Nederland verdwijnt onaangeraakt in de afvalbak (bron: Milieucentraal). Dat is ruim 34 kilo per persoon per jaar. Niet mis. Is het dan handig om méér voedsel te kopen in de aanbieding? Wel als je het conserveert! Oftewel, kunt bewaren. Daar zijn verschillende technieken voor, zoals het invriezen (denk aan vleesvervangers, groenten als boontjes en gekookte zoete aardappel en pompoen), maar bijvoorbeeld ook het inleggen met azijn en suiker. Dit geldt ook voor een stokbrood dat einde van de borrel niet op is gegaan. Of radijsjes die nét te lang in de koelkast liggen.
Tip 5. Ook duurzame merken geven korting
Het promotiegeweld in de supermarkt is niet mals. De 1+1’s vliegen je om de oren. Om als duurzaam merk impact te maken wil je toegankelijk zijn voor het bredere publiek, op het schap in de supermarkt dus. Daarmee hebben supermarkten de macht om prijspromoties af te dwingen. Hierdoor vind je ook een Ecover, Seepje, Naïf, Marcel’s Green Soap en nog vele andere merken regelmatig in de korting bij grotere supermarkten. Iedere euro is een stem, korting of niet – laat de supermarkten zien dat jij behoefte hebt aan een duurzamer assortiment. En heb je toch wat centjes over? Koop je favoriete, duurzame merk dan ook eens voor de volle prijs.
Toevoeging: Hervulbare verpakkingen! Wist je dat je je wasmiddel of douchegel tegenwoordig kunt hervullen? Deze verpakkingen zijn vaak iets goedkoper én schelen in verpakking, omdat de investering zit in de eerste mooie/stevige fles.