voedingssupplementen

Hoe gezond zijn vitaminepillen en voedingssupplementen?

Vitamines, we hebben ze vanaf jongs af aan al nodig voor de groei en ontwikkeling van het lichaam. Daarnaast zorgen ze ervoor dat we gezond blijven (oftewel, de weerstand) en ziektes van buitenaf beter kunnen trotseren. Best handig, in deze tijden. Tegenwoordig wordt het slikken van voedingssupplementen dan ook steeds gebruikelijker en hebben we een kastje vol. Maar wat zit er eigenlijk in zo’n supplement? En hoe gezond zijn vitaminepillen en voedingssupplementen eigenlijk? In dit artikel leggen we je alles uit. But first

Wat zijn vitamines en wat doen ze voor het lichaam?

Vitamines zijn voedingsstoffen die je in kleine getale binnenkrijgt via eten en drinken. Ze leveren geen energie, maar zijn wel onmisbaar in de groei en ontwikkeling van je lichaam. Daarom worden ze ook wel essentiële nutriënten genoemd.

Iedere vitamine heeft zo z’n eigen werking. Zo zorgt vitamine A voor een goede werking van de ogen, maar zorgt bijvoorbeeld vitamine D ervoor dat je lichaam beter calcium opneemt uit voeding. Daarnaast zijn er anti-oxidanten, welke ook vitamines mogen worden genoemd, zoals vitamine C en E. Anti-oxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen, schadelijke stoffen die onze cellen aan kunnen testen, worden opgeruimd.

Het verschil tussen vitamines via voeding of supplementen

Veel vitamines krijgen we via voeding binnen, zoals volkorenproducten, groenten, vlees en fruit. Dit zijn echter kleine getale, waardoor we soms weleens wat extra vitamines kunnen gebruiken. Ook kunnen er vitamine tekorten ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je een lange periode weinig buiten bent en hierdoor geen of amper vitamine D binnenkrijgt. Ook bij een vegetarisch of veganistisch dieet kan er een tekort aan vitamine B12 ontstaan, wat wordt verkregen uit het eten van rood vlees.

Voedingssupplementen

Omdat ervoor te zorgen dat we dagelijks voldoende van alles binnenkrijgen, zijn er voedingssupplementen op de markt gebracht. Dit zijn producten die enkel vitamines, mineralen of bio actieve stoffen bevatten en komen in verschillende vormen. Capsules, druppels, poeder, drankjes, kauwtabletten of vitaminegummies, zoals je tegenwoordig steeds vaker ziet.

De chemische verbindingen in voedingssupplementen worden op zo’n manier nagemaakt dat het lichaam ze niet herkent als synthetisch. Hierdoor worden supplementen vaak op dezelfde manier opgenomen door je lichaam als via voeding. Wel zo fijn. Maar… there’s a downside.

Hoe bepaal je de kwaliteit van voedingssupplementen?

We noemden het al; supplementen komen in alle soorten en maten. Van kauwtabletten tot vitaminedrankjes of snoepjes. Kun je verwachten dat je op die manier aan je dagelijkse portie vitamientjes komt?

Don’t want to burst your bubble, maar het antwoord is nee. Er is namelijk een enorm kwaliteitsverschil binnen de markt van voedingssupplementen. Denk alleen al aan het volgende:

  • Hoeveelheid vitamines (ADH). Om de kosten laag te houden, worden vitamines vaak gemixt met andere vulstoffen. Soms zit er nog geen 10% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) in. Lekker dan.
  • Vulstoffen, net als dat een shampoo ook grotendeels uit water bestaat, wordt er bij voedingssupplementen vaak gebruik gemaakt van chemische vulstoffen, maar ook kleurstoffen (zoals E124 bij Davitamon). Alles voor een lage verkoopprijs. Een veelvoorkomende vulstof is gehydrogeneerde (soja) olie, welke vergelijkbaar zijn met transvetten in margarine. Grappig genoeg heb je dus weer anti-oxidanten nodig om deze vulstoffen af te breken.
  • De vorm bepaalt de kwaliteit. Een te harde pil kan bijvoorbeeld het lichaam volledig in tact weer verlaten. En een vitaminedrankje bevat vaak meer water en suiker dan daadwerkelijk vitamine. Oh en de vitaminegummies? Het schijnt dat de ingrediënten in de gummies makkelijker afbreken dan in een capsule of een tablet, dus ook de toegevoegde vitamines. Daardoor kan een constante hoeveelheid vitamines niet worden gegarandeerd en is het dus ook niet zeker hoeveel van de vitamines je daadwerkelijk binnenkrijgt.

Hoe kies je de juiste vitamines?

Goede ingrediënten kosten geld, laat staat natuurlijk vervaardigd. Daarom ben je in dit geval beter uit met hooggeprijsd potje vitamines in een natuurlijke, pure vorm. We tippen de webshop Morgen is Nu, waar je terecht kunt voor je dagelijkse portie vitamientjes in z’n puurste vorm. Ook fijn: bij ieder product wordt precies uitgelegd wat erin zit en hoeveel. Dan hoef je ten minste zelf dat ellendige etiket niet door te spitten.

Conclusie: Kies bewust en kies natuurlijk

Onze tip: zie voedingssupplementen als een aanvulling op je dagelijkse portie groenten en fruit en zorg hier voor een goede balans. Een tekort aan vitamines is niet oké, maar teveel vitamines kunnen ook schadelijk zijn. Ontdek dan ook in welke vitamines je tekort schiet, dit kan via een bloedtest bijvoorbeeld, en zorg sowieso voor een gevarieerd eetpatroon.

Kies daarnaast voor natuurlijke supplementen. Hoe leuk ook dat een synthetisch supplement wordt opgenomen in het lichaam, maar willen we ons lichaam überhaupt voeden met chemische ingrediënten?

Lees ook: Natuurlijke huidverzorging, hier wil je op letten