Is biologisch eten duurzaam?
Als het op eten aankomt wil je chemische ingrediënten liever vermijden. Begrijpen we. Daarom kiezen we tegenwoordig steeds vaker voor biologisch eten. Maar hoe gezond is dat nou eigenlijk? En is het ook milieuvriendelijker? We bring you: de feiten over biologisch eten.
Wat betekent de term ‘biologisch’?
Omdat biologisch een natuurlijk imago heeft wordt er te pas en te onpas met de term gesmeten. Van biologisch eten tot biologisch katoen en biologische shampoo. Enfin, de term ‘biologisch’ betekent dat er geen kunstmatige of chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt voor de natuurlijke grondstoffen in jouw product. Check.
Hoe duurzaam is biologisch eten?
Veel mensen denken dat biologisch gelijk staat aan duurzaam. Ook denkt 80% van de Nederlanders dat biologisch eten gezonder is voor het lichaam. Nu wordt er bij biologische landbouw dan wel geen gebruik gemaakt van kunstmatige bestrijdingsmiddelen, maar wel van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, pesticiden. Beiden vormen geen gevaar bij kleine inname, biologisch eten is dus niet gezonder. Het voordeel zit ‘m dan ook in onderstaande. Read along!
Biologisch vs. reguliere landbouw
Biologisch scoort op veel punten beter dan gangbaar op het gebied van klimaatvoordeel. Voor wat betreft groenten geldt dat de biologische akkerlandbouw wint op het gebied van duurzaamheid in verband met de langer gezonde, vruchtbare grond.
Voor wat betreft de biologische veeteelt geldt dat het veevoer afkomstig moet zijn uit eigen land. Dit in tegenstelling tot soja wat wordt gebruikt in de ‘reguliere’ veehouderij. Dat betekent minder C02 uitstoot (soja komt voornamelijk uit Zuid-Amerika), minder oerwoud dat wordt gekapt en er is minder kunstmest nodig.
En een biologisch eitje? Daarvan is de klimaatimpact net zo groot als een regulier eitje.
Wat maakt biologisch duurder?
Doordat er per hectare minder opbrengst is. Er is voor biologische akkerbouw meer grond nodig. De grond daarentegen is wel meer vruchtbaar, maar daar merk je als consument natuurlijk niks van 🙂
Meer lezen over dit onderwerp? Via Milieucentraal lees je alles over het onderwerp biologisch voedsel.