Natuurwijn skin contact oranje wijn orange wine

Selectie natuurwijnen bij Night shop in Brussel

Natuurwijn, wat is dat?

De hype lijkt zich vanuit Amsterdam ook naar andere steden te bewegen: natuurwijn. Oranjewijn, skin contact, skin fermented, er komen allerlei termen voorbij. Maar wat is het? Natuurwijn vs ‘gewone’ wijn, dit is het verschil.

Wanneer is een wijn “natuurwijn”?

Natuurwijn is simpelweg een term die aangeeft dat de wijn op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt. En tevens dat de wijnboer zo min mogelijk heeft ingegrepen tijdens het proces van wijnmaken. Trust the proces, zeggen we dan maar. Overigens bestaan er geen officiële regels voor wanneer een wijn natuurlijk of niet genoemd kan worden, maar wijndeskundigen zeggen het volgende (bron Mariuswijn):

De eisen hiervoor zijn:

  • Een biologisch of biodynamische werkwijze (o.a geen bestrijdingsmiddelen gebruiken voor de gewassen en telen met het oog op het vruchtbaar houden van de grond)
  • Handmatige oogst
  • Vergisting met wilde gisten. Dit zijn gisten die in de lucht zitten en zorgen dat de suikers in de druiven worden omgezet naar alcohol en koolzuur.
  • Geen toevoegingen aan de wijn om het langer goed te houden en het gistingsproces te stoppen.
  • Geen ingrepen op het karakter van de wijn, denk aan het rijpen in eikenhouten vaten.
  • Wat ons betreft de leukste: geen klaring van de wijn, oftewel het verwijderen van bezinksel als aardedeeltjes, bladafval, pitjes. Hooguit een lichte filtering. Hierdoor oogt natuurwijn vaak wat troebeler.

Feit of fabel: van natuurwijn krijg je geen hoofdpijn

Over natuurwijn wordt ook wel gezegd dat het geen sulfiet bevat en je er dus geen hoofdpijn van krijgt. Sulfiet zijn zwavelstoffen die vrij komen tijdens de vergisting en zitten er van nature dus eigenlijk altijd in. Dit is dus een fabel. Wel worden er aan natuurwijn geen tot weinig sulfieten toegevoegd. Dus geen extra stoffen om de wijn te conserveren. Hoe meer sulfiet in je lichaam, hoe minder snel alcohol wordt afgebroken in je lichaam en je kater langer duurt. Hier zou deze gedachte mee te maken kunnen hebben. Gezien natuurwijn relatief weinig sulfiet bevat is je kater dus wellicht wat eerder voorbij. Doen we het voor.

Is natuurwijn dan ook gezonder?

Alcohol blijft alcohol, ook in natuurwijn zit alcohol waarmee de gezondheidseffecten niet anders zijn als gewone wijn. Wel is het een fijne gedachte dat er geen bestrijdingsmiddelen en toegevoegde conserveringsmiddelen in je wijnglas zitten.

Wat is het verschil tussen oranje wijn en natuurwijn?

Natuurwijn heb je in wit, rood en rose. Maar er is nog een hype gaande, niet aan te slepen in Amsterdam, à €7-10,- per glas: oranje wijn. Een witte wijn, gemaakt van witte druiven, maar gefermenteerd als rode wijn. Normaal wordt bij een witte wijn de schillen, pitten en takjes na 24 uur verwijderd. Bij oranjewijn wordt de procedure van rode wijn aangehouden. Hierbij worden de schillen, pitten, takjes in een vat gestopt en een stuk langer met rust gelaten. Van 5 dagen tot wel een jaar. Moet je met bovenstaande info eens bedenken wat er in dat vat gebeurt.

We love natuurwijn en oranje wijn. Het is een pure verassing welke smaak de fles voor je in petto heeft. Als je een fles opent kan de eerste slok zelfs al verschillen met de rest van de fles doordat er zuurstof bij komt. We zien het dan ook als een heerlijke hobby van het ontdekken van smaken. Heb jij natuurwijn of oranje wijn al eens geprobeerd?