Tuinieren

Vrouw tuinieren

Tuinieren: de nieuwe hobby van millennials (en Gen-Z’ers?)

Waar tuinieren eerder werd gezien als iets voor ouderen, zien we op de gram en TikTok steeds meer millennials met groene vingers. Een hobby uit het covid tijdperk? Een uitvlucht voor de inflatie en de hoge boodschappenprijzen (‘dan groei ik mijn eten toch gewoon lekker zelf’)? Of een stukje mindfullnes waar we vanaf onze dertigste steeds beter in worden? Maakt ook allemaal niet uit, feit is namelijk dat tuinieren hartstikke goed is voor je. Lees verder en ontdek waarom.

Vind je geluk in de modder

Wist je dat wanneer we in contact komen met aarde, dit een geluksstofje (serotine) in de hersenen afgeeft? Dit heeft te maken met de specifieke bodembacterie, Mycobacterium vaccae. Serotine is een natuurlijk antidepressivum en versterkt je immuunsysteem (bron: Permaculture.au). Wanneer je als kind wat modder binnen kreeg tijdens het spelen hoorde je niet voor niets ‘oh, dat is goed voor het immuunsysteem’. Een tekort aan serotine in de hersenen kan depressie veroorzaken, dus iedere extra boost is mooi meegenomen.

Tuinieren als vorm van natuurlijke beweging

Onderzoek uit de Blue Zones laat zien dat er op 90 en zelfs 100-jarige leeftijd nog flink wordt getuinierd. Men gelooft dat deze natuurlijke vorm van beweging de spieren en botten soepel en gezond houden. Het onderhouden van een tuin vergt lichamelijke inspanning. Bukken, op de tenen staan, hurken, het kan je zomaar een paar honderd verbruikte calorieën opleveren. Ook een mooi voordeel: door lichamelijke inspanning komt er endorfine vrij, een hormoon waardoor je je tevreden en ontspannen voelt.

Tuinieren voor voldoening

Zingeving, een purpose in life. Het klinkt vaak groots, maar kan al zitten in het uit laten groeien van een zaadje tot een mooie plant. Tuinieren, ofwel het onderhouden van een tuin en het in leven houden van planten is een verantwoordelijkheid. In onderzoeken naar gezond ouder worden is het hebben van een dagelijkse purpose en een toekomstig doel genoeg om een aantal jaar aan je leven toe te voegen.

Verbinden met je bord

Weten dat een sperzieboon van een plant komt en niet van Picnic is goed om te weten. In een tijd waarin we het ons steeds meer en meer comfortabel kunnen maken in alledaagse zaken, verliezen we soms ook de verbinding met ons bord. Door het planten en onderhouden van je eigen groenten en fruit realiseer je je bijvoorbeeld wat voor tijd en moeite er in het kweken van een pepers zit. 4-5 maanden van kiem tot stek tot plant, om het in maar liefst één avond op te eten. Een moment van stilstaan en bewustwording kunnen we allemaal wel gebruiken.

Gratis plukken uit je eigen moestuin

Het allerleukste van tuinieren is het moment dat je kunt gaan oogsten. Je eigen veldboeket bijvoorbeeld, of groenten, fruit en kruiden? Hoe relaxed dat je bijvoorbeeld je rozemarijn niet bij de appie hoeft te halen, maar je deze gewoon kunt plukken? Of je een salade kunt maken van zelfgekweekte tomaten? Ga je er slim mee om, dan kun je flink besparen op deze boodschappen.

Note: dit artikel is duidelijk door een millennial geschreven, met een heilig geloof dat tuinieren goed voor iedereen kan zijn. Of je nu in de stad woont, een balkon hebt of juist in zorginstellingen en het onderwijs.