How to: veganist worden
Van vegan burgers tot vegan skincare – waar veganisme vroeger nog voor hippies was, kiezen we tegenwoordig steeds vaker voor 100% plantaardig. En met de juiste voorbereiding en wilskracht is dat zo moeilijk nog niet. Lees maar mee.
Wat is veganisme?
Het komt erop neer dat een veganist in zijn of haar leven het gebruik van dierlijke producten vermijd. Zowel qua voeding; een veganist eet bijvoorbeeld geen zuivel zoals kaas, boter, melk of yoghurt, maar ook geen eieren, honing of winegums (varkensgelatine). En nee, veganisten eten ook geen vis, ook niet af en toe.
Ook qua kleding en uiterlijke verzorging kan een veganist ervoor kiezen geen dierlijke producten te gebruiken. Denk aan het dragen van leer of het gebruiken van cosmetica dat bijvoorbeeld dierlijke glycerine, bijenwas of wolvet bevat.
Hoe word je veganist?
Veganist word je vanuit wilskracht en principes. Het is net als een dieet, als je het gevoel hebt dat je jezelf iets onthoud, zul je het nooit volhouden. Een veganistische levensstijl starten is iets wat je echt moet willen. Dat begint met een duidelijk motivatie. We geven je er een paar om over na te denken:
Waarom zou je veganist worden
- de vleesindustrie is de op één na meest vervuilende industrie ter wereld op gebied van C02 uitstoot (methaan), waterverbruik en chemicaliën.
- De antibiotica die een kip of koe wordt toegediend om ziektes in de stal te voorkomen, krijg jij ook binnen als je eieren of vlees eet. Daar zijn de meergranen- en maiseieren het ‘levende’ bewijs van.
- We zijn de enige zoogdieren ter wereld die de moedermelk drinken van een ander dier. Waarom zou je geen kaas maken van moedermelk? (nee, moeten wij ook niet aan denken maar just saying…!)
- De moedermelk van een koe bevat genoeg hormonen om een kalf binnen een paar maanden tot een beest van 400 kilo te brengen. What’s on the lips…
Veganist worden in 5 stappen
Stap 1. Vind jouw motivatie
Stap 2. Voorbereiding is key.
Bekijk je huidig eetpatroon en breng in kaart welke producten je zult moeten gaan vervangen. Eet je altijd een bak yoghurt met fruit in de ochtend? Of een cracker met een gekookt ei? Zorg dat je alvast plantaardige yoghurt in huis haalt en ga op zoek naar veganistisch broodbeleg.
Stap 3. Ga altijd voorbereid op weg
Zo kun je bijvoorbeeld altijd een trommeltje meenemen met daarin een plak ontbijtkoek, een handje nootjes of gedroogd fruit en een stukje pure chocolade. Het laatste wat je wilt is met een extreem gevoel van honger uitzoekwerk gaan doen in de supermarkt. Be prepared. Always!
Stap 4. Zie je fouten als motivatie
Foutje? Kan gebeuren. Zeker in de eerste weken zul je misschien toch een keer een product eten, waarvan je niet wist dat er melk of ei in zat. Denk aan een pepermuntje, chips (melk) of een ander bewerkt product. Laat je niet gek maken, laat dat je motivatie zijn om lekker zelf aan de slag te gaan in de keuken of je nog verder te verdiepen in de ingrediëntenlijst.
Stap 5. Zie het als een verrijking, in plaats van onthouding.
Zeker in het begin heb je het gevoel dat je jezelf van alles ontzegd. Daarom is je intrinsieke motivatie je mantra die je, trust us, vaak genoeg zult moeten herhalen. Aan jezelf, maar ook aan anderen. Herinner jezelf eraan waarom je dit doet en vind daar de rust in. Dat heeft tijd nodig, maar iedere dag dat jij je kiest voor een veganistisch alternatief save jij planet A 😉
Je begrijpt – dit is onderwerp waar veel over valt te vertellen. Laat je informeren voor wat betreft de feiten, maar kies vooral je eigen koers. Bepaal wat voor jou werkt. Wie weet inspireer je anderen er ook nog mee!