Zo koop je duurzame kleren
Duurzame kleren, where to begin? We weten dat de fashion industrie niet altijd even pluis is. Maar gut o gut dan loop je in de stad – waar moet je in hemelsnaam beginnen? Adem in…. neem deze regels even tot je… en adem uit… Happy shopping!
1. Ga voor eerlijke merken
Ja daar ga je dan, duurzame kleren kopen terwijl alle merken tegenwoordig claimen ‘groen’ te zijn, zonder dat ze dat echt zijn. Deze regel vergt dus wat voorbereiding. That’s where we come in.
Wat is een eerlijk kledingmerk?
- Een merk dat goed omgaat met mens en dier, die bijvoorbeeld aangesloten zijn bij de Fairwear Foundation zoals Filippa K, Armed Angels, Mini Rodini (kids), Superstar. Je vindt ze hier.
- Een merk die bij de productie en materialen het milieu in acht neemt: gebruikt het merk gerecyclede materialen in zijn kledingstukken? Of natuurlijke inkt om de items te kleuren? Zijn de items vrij van plastic?
- Een merk dat een eerlijke prijs durft te vragen voor zijn/haar product. Zeker in Nederland houden we van koopjes. Grote winkelketens maken hier flink gebruik van en knijpen hun producenten uit door de laagste inkoopprijs te regelen. Iedere euro die wij uitgeven is een stem. Blijven wij deze ‘kiloknallers’ kopen, dan zal het aanbod steeds groter worden. Een €1,- voor een t-shirt? Think about it… Goedkoop bestaat niet – er is altijd iemand die de prijs betaald.
- Meer eerlijke kledingmerken: ECOALF, Acne Studios,by Sanne Jansen, Bannou, Alchemist, Rhumaa, Unrobe, Goat Organic Appeal, Studio Jux, Dick Moby (zonnebrillen), O My Bag, Matt & Nat, TOMS Shoes, Veja.
2. Ga voor minder
Eerlijk, heb je écht nog dat shirt nodig? Of die spijkerbroek met die wassing die nét iets donkerder is dan die je al hebt? Je begrijpt – investeer in kwaliteit – items die je écht mooi vindt, die niet trendgevoelig zijn. Zoals Marie Kondo zegt: Does this bring me joy? Houd en koop alleen items waar je nog heel lang van zult houden. En ja, je koopt nu eerlijke merken en duurzame kleren dus dat mag dan best wat kosten. Je verdient het.
3. Ontdek de pareltjes van tweedehands
Why not? Even wassen en je hebt een item die al een aantal jaren heeft overleefd (dus kwaliteit) – met een print of design wat blijkbaar niet trendgevoelig is, het is uniek plús je betaalt er vaak maar een klein prijsje voor. Neem een kijkje bij Episode, Schroeder of de lokale tweedehandswinkel. Even zoeken, maar dan heb je ook wat.
4. Bekijk ‘True Cost’ op Netflix
Dan denk je voortaan wel 2x na voordat je de grote ketens een centje toestopt 🙂
Lees ook: Zo herken je GreenWashing